Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny jest miarą tego, jak bardzo żywność podnosi poziom cukru we krwi. Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym podnoszą poziom cukru we krwi bardziej niż pokarmy o niskim indeksie glikemicznym. Indeks glikemiczny może być przydatny dla osób z cukrzycą, ponieważ może pomóc im wybrać żywność, która nie spowoduje skoku poziomu cukru we krwi.

Jak działa indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny jest miarą tego, jak bardzo konkretna żywność podnosi poziom cukru we krwi. Żywność o wysokim indeksie glikemicznym podniesie poziom cukru we krwi bardziej niż żywność o niskim indeksie glikemicznym. Indeks glikemiczny może być przydatny dla osób z cukrzycą, ponieważ może pomóc im wybrać żywność, która nie spowoduje skoku poziomu cukru we krwi.

Istnieją dwa różne typy cukrzycy, a indeks glikemiczny może być pomocny w obu typach. Cukrzyca typu 1 występuje, gdy trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny, a cukrzyca typu 2 występuje, gdy organizm nie wykorzystuje insuliny we właściwy sposób. Osoby z cukrzycą typu 1 muszą przyjmować zastrzyki z insuliny, a osoby z cukrzycą typu 2 mogą potrzebować zastrzyków insuliny lub leków doustnych.

Indeks glikemiczny może być również pomocny dla osób, które chcą schudnąć, ponieważ może pomóc im wybrać pokarmy, które sprawią, że dłużej będą czuli się pełniej. Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym są szybko rozkładane przez organizm i powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Może to prowadzić do głodu wkrótce po jedzeniu. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym są wolniej rozkładane przez organizm i powodują stopniowy wzrost poziomu cukru we krwi. Może to pomóc Ci dłużej czuć się pełniejszym i ogólnie mniej jeść.