Jak zrobić mus owocowy?

Pomysł zrobienia musu owocowego wydaje się na początku dość onieśmielający, ale w rzeczywistości jest dość prosty. Wielu osobom znana jest koncepcja gotowania owoców w syropie, gdzie owoce wchłaniają płyn i są gotowane do miękkości. 

Mus owocowy to pyszny sposób na dodanie owoców do każdego posiłku. Można go podawać w małych porcjach, albo polać nim lody lub sernik. Jakkolwiek lubisz, mus jest prosty do zrobienia w domu i pyszny.

Zacznij od umycia i obrania owoców. Pokrój owoce na kawałki, a następnie umieść je w rondlu z 1 szklanką wody i 2 łyżeczkami soku z cytryny. Gotuj na średnim ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać, co jakiś czas delikatnie mieszając; powinno to zająć około 10 minut.

Gdy owoce będą już wystarczająco rozdrobnione, rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę; powinno to zająć jeszcze około 3 minuty. Dodajemy 1/4 szklanki cukru na każdą szklankę owoców i mieszamy do rozpuszczenia. Efekt końcowy powinien być gęsty i syropowaty – w razie potrzeby dodaj więcej wody. Pamiętaj o sprawdzeniu smaku musu przed podaniem, aby móc dostosować ilość cukru do poziomu słodkości poszczególnych owoców. Więcej przepisów znajdziesz na stronie https://dobredomowe.pl/ .